Nutritionsinfo
Tio vanliga missförstånd kring kosttillskott
Du behöver
inte kosttillskott!
Rekommenderat näringsintag = optimalt näringsintag
Glutamin är bra för idrottare!
Vassle (whey) är bästa proteinkällan!
Vassleisolat är alltid bättre än vasslekoncentrat!
Amerikanarna är bäst i världen på idrottsnutrition!
Kreatin är onödigt att ta eftersom det bara ger
vätskeansamling!
Kreatin är farligt!
Du måste minska fettintaget när du ”deffar”!
Det går lika bra med linfröolja (flaxseed) som fiskolja!
Du behöver
inte kosttillskott!
Begreppsförvirring! Behövs till vad? För att undvika bristsymtom? Då räcker
”bra mat”, möjligtvis med undantag av unga idrottande tjejer som kan få
symtom på järnbrist. För att förebygga sjukdom eller att förbättra
prestationsförmågan? I dessa fall finns mängder av studier som påvisar
positiva effekter av kostsupplementering. Man når helt enkelt sina mål
snabbare. Tid är pengar!
Rekommenderat näringsintag = optimalt näringsintag
Uttrycket ”rekommenderat intag” innebär dosen där 97,5% av befolkningen inte
riskerar bristsymtom på det aktuella näringsämnet. Optimalt intag, däremot,
innebär att man kan förebygga sjukdom och förbättra prestationsförmågan.
Ibland, men inte alltid, räcker det med en extremt bra planerad kost för att
uppnå optimal dos av samtliga näringsämnen. Är ditt mål att inte riskera
bristsymtom, eller att förebygga sjukdom och förbättra prestationsförmågan?
Det är bara att välja!
Glutamin är bra för idrottare!
Teorin är vacker, men det finns INGEN vetenskaplig studie som lyckats visa
några positiva resultat för idrottare. Man kan nämligen inte jämföra friska
aktiva människor med intensivvårdspatienter. Dessa patienter kan vi vissa
fall ha nytta av glutamin – men då intravenöst! Lyckligtvis finns det stora
metabola skillnader mellan dig som tränar på gym och svårt sjuka patienter!
Friska människokroppar tillverkar själv upp till 140 gram glutamin dagligen.
Räkna själv ut hur stor roll ett extra glutamintillskott på ett par gram
betyder! Möjligtvis kan dock ett glutamintillskott vara bra för
immunsystemet vid överträningssyndromet.
Vassle (whey) är bästa proteinkällan!
Man kan visserligen inte säga att någon enskild proteinkälla är bättre än
vassle, men vetenskapligt finns inga hållbara bevis att vassle ger någon
ytterligare praktisk fördel jämfört med kasein. I enskilda studier verkar
kasein t o m vara effektivare än vassle vid träning. Hypotesen idag är att
en blandning av olika proteinkällor är det bästa. Tror du att det är en
tillfällighet att human bröstmjölk innehåller cirka 55% vassle och 45%
kasein? Komjölk innehåller däremot 20% vassle och 80% kasein, vilket skulle
tyda på att växande människor, jämfört med kalvar, har ett större behov av
vassle.
Dessutom blir protein
alltid effektivare när det tas tillsammans med de rätta kolhydraterna. Släng
alltså inga pengar på rena vassleprodukter.
Vassleisolat
är alltid bättre än vasslekoncentrat!
Detta är en mycket vanlig missuppfattning bland människor som tränar.
Skillnaden mellan isolat och koncentrat är att isolatprodukten är
ytterligare koncentrerad genom filtration. Många proteinpulver uppges
innehålla vassleisolat som är ”cross-flow” filtrerat trots att det inte är
det. Ett enkelt test man kan göra hemma är att kontrollera om ens dyrt köpta
“cross-flow” filtrerade vassleisolat bildar en klar och genomskinlig lösning
i vatten. Det gör nämligen äkta ”cross-flow” filtrerat protein. Du kommer
att bli förvånad (och besviken)!
När man koncentrerar ett
protein försvinner dels det man vill ha bort (laktos, natrium och fett), men
dessvärre även vissa så kallade proteinfraktioner. Nackdelen med
vassleisolat är att det innehåller 70% beta-lactoglubulin, men bara drygt
10% alfa-lactalbumin som är den bästa fraktionen (human modersmjölk
innehåller mycket alfa-lactalbumin och inget beta-lactoglobulin). Vidare
försvinner en del proteaspeptoner, lactoferrin (modersmjöllk innehåller 17%)
och glycomakropeptider när man försöker isolera proteinet för hårt.
Sammantaget innehåller vasslekoncentrat ungefär dubbelt så mycket
immunoglobuliner som vassleisolat. Vassleisolatet har dock den fördelen att
det innehåller mindre laktos, natrium och fett. Tar man bort fettet
försvinner dock tillväxtfaktorerna (Growth Factors) som återfinns i
fettfraktionen. Nackdelen med hög fettmängd i proteinpulver är sämre
löslighet i vatten, detta kan dock avhjälpas med så kallad instantisering
Sammanfattningsvis: Är du
gravt laktosintolerant bör du välja vassleisolat framför vasslekoncentrat.
Annars skall man välja ett instantiserat vasslekoncentrat som inhåller mer
av de olika intressanta proteinfraktionerna. Som tidigare nämnt förbättras
proteinprodukten ytterligare om det även innehåller kasein (eller hellre
kaseinat som är ett ”high-tec” kasein).
Amerikanarna
är bäst i världen på idrottsnutrition!
Fel. Ofta anses den svenska forskningen på området vara världsledande! Även
Danmark och Nederländerna, och i viss mån Kanada har framstående forskning
inom idrottsnutritionen. Exempel på svenska forskningsupptäckter är
kolhydratladdning, vassle- och kreatinanvändning och nu senast Vitargo®. En
svensk ”idrottsforskare” (dr Bengt Saltin) vann 2002 idrottsmedicinens
motsvarighet till Nobelpriset ( 5 miljoner kr!).
Däremot är amerikanarna
erkänt duktiga på marknadsföring och att ”hypa” olika produkter.
Kreatin
är onödigt att ta eftersom det bara ger vätskeansamling!
Det stämmer att den snabba viktuppgången vid kreatinladdning består av
vätska. Denna vätska lägger sig dock intracellulärt (i muskelceller) och
efter ett par dagar stimulerar detta till uppbyggnaden av muskelproteiner.
På lite längre sikt aktiveras så kallade satellitceller i muskeln. När dessa
blivit aktiverade ökar muskelcellens förmåga att tillverka ytterligare
muskelproteiner. Man ökar helt enkelt muskelns tillväxtpotential!
Sammanfattningsvis;
kreatintillskott ger till en början vätskeansamling i muskelcellen. Denna
”cellsvullnad” omvandlas senare till muskelökningar av hög kvalitet.
Kreatin är
farligt!
Fortfarande finns inga vetenskapliga belägg för att ett tillskott av kreatin
skulle vara farligt. Däremot upplever många kramper i samband med
kreatinladdning. Detta beror på att koncentrationen av viktiga elektrolyter
i muskeln sjunker. Brist på dessa ämnen hämmar muskeltillväxt. Använd därför
alltid kreatinprodukter som har magnesium och kalium tillsatt, och drick
mycket vatten!
Du måste minska fettintaget när ”deffar”!
Det är inte andelen fett i kosten som avgör hur fet du blir, det är hur
många kalorier du äter (och gör av med) som spelar roll. Dessutom är det
visat att fettsyror såsom omega-3 fettsyror, GLA och CLA ÖKAR
fettförbränningen!
Det går lika bra med linfröolja (flaxseed) som fiskolja!
De innehåller bägge omega-3 fettsyror, men linfrö innehåller en
”primitivare” form av fettsyror jämfört med fiskolja. Endast cirka 5 % av
linfröoljan omvandlas till de intressanta fettsyrorna EPA och DHA i kroppen.
Fiskolja innehåller dessa fettsyror i hög dos redan från början. För att ge
din kropp lika stor mängd EPA och DHA måste du inta cirka 6 ggr mer
linfröolja än fiskolja. Detta innebär ett rejält ökat kaloriintag (och ett
stort hål i plånboken.). Linfröolja hämmar dessutom kroppens bildning av
andra nyttiga fettsyror. Linfröolja är också mer instabil (härsknar lätt –
både i flaskan och i kroppen) varför det är svårt att hitta fräscha
produkter i handeln.
|